Å bli en topproer er på ingen måe noen dans på roser, og det kan du godt spørre en mann som Olav Tufte om. De er adskillige timer med blod, svette og sannsynligvis også noen tårer som ligger bak enhver mesterskapsmedalje, og for å holde ut et slikt kjør er du nødt til å ha en suveren evne til å fokusere.

Hva legger vi i ordet ‘fokus’? Det kan vel saktens være mange forskjellige ting, men evnen til å rette oppmerksomheten mot de oppgavene som skal gjøres og evnen til å gjennomføre dem på planlagt måte kan være én definisjon. Har man ikke dette fokuset vil man fort havne i bakleksa blant mer målrettede konkurrenter.

Er dette noe man kan øve opp? Javisst! Det er klart du kan trene deg på å fokusere, og dette kan du til og med bruke spill til å gjøre. Du kan lese om akkurat dette her, uten at vi skal gå i dybden på selve spillet her.

Å trene på å fokusere er en vel så viktig arbeidsoppgave som selve treningen. Når løpet står på og melkesyren pipler ut av hver pore i kroppen, samt musklene verker er det viljen som sparker inn og som må gjøre den siste resten av jobben. Den del av løpet hvor gullet vinnes. Det er på dette tidspunktet at fokuset ditt skal slå inn, og hjernen automatisk skal tenke på de arbeidsoppgavene som nå skal gjøres for hvert eneste ro-tak. Hva er beinas oppgave? Hvordan skal ryggen være? Hva skal armene gjøre? De små detaljene som vinner løpet kan bli utslagsgivende og da er det viktig at du har trent på å kjøre dette fokuset akkurat nå. I tillegg skal hjernen overbevise kroppen om å kjøre på videre selv om man aller helst vil legge seg ned i båten og gi opp.

Så ja; evnen til å fokusere er ekstremt viktig i toppidretten!