Ja, folkens, nå er snart de deilige og varme sommermånedene her og det betyr kort ut sagt at det er klar for lange og herlige dager på havet for dem som elsker det!

Om du sitter i en kajakk og bruker manuell kraft eller du er en mmer tradisjonell type som foretrekker seil eller motor, så er det ingen tvil om at det er mange gode stunder som ligger i vannskorpen foran oss nå. Er du kanskje i tenkeboksen og lurer på om du skal gå til anskaffelse av båt til sesongen? Da kan vi anbefale at du leser denne teksten som vi fant da vi surfet litt rundt omkring her om dagen.

I år trår også de nye reglene om redningsvester i kraft og det betyr at alle som befinner seg ombord i båter som er kortere enn 8 meter. Dette har vært kilde til stor debatt i båtnorge i langsommelig tid, og dette kan man til en viss grad forstå. Befinner man seg i en større åpen båt og som kanskje går fortere enn en båt under 8 meter behøver man altså ikke å ha redningsvest på deg. Dette er noe ulogisk for å si det slik, og det anbefales derfor fra flere hold om at alle som ferdes på sjøen har redningsvester på seg.

Uhell kan skje selv den mest garvede skipper og dette med bruk av redningsvest fremstår aller mest som en slags prinsippsak for mange. ‘Du skal ikke komme og fortelle meg hvordan jeg skal kle meg i min egen båt’, synes å være mantraet. Det var Miljøpartiet de grønne som sikret flertall for påbudet i Stortinget med sin egen stemme, men også der hadde det vært store uenigheter. Imidlertid valgte partiet å stemme for et påbud etter klare råd fra både politi og Redningsselskapet.

Det handler tross alt om at det skal reddes liv på havet, og det vil trolig et påbud gjøre. Et påbud er dessuten ‘enklere’ å akseptere enn en generell anbefaling, og det vil derfor trolig bli flere å se med redningsvester på seg på havet – uansett størrelse på båten.

Mon tro om salget av mindre båter nå blir redusert som en følge av dette? Vanskelig å si men på grunn av nordmenns stahet så er et slikt scenario absolutt ikke utenkelig!